Srednja Tehnicka škola

ISTORIJAT ŠKOLE

1935. godine u tadašnjem Petrovgradu osnovana je Željeznička industrijska škola pri Državnoj željezničkoj radionici.

1938. godine osnovana je Tehnička škola sa mašinskim, elektro i hemijskim odsekom. Te škole su paralelno radile sve do 1961. godine kada se integrišu u Mašinski-elektrotehnički školski centar i pružale su obrazovanje za treći, četvrti i peti stepen stručne spreme.

1974. godine škola dobija naziv Mašinski školski centar i pored mašinskih tehničara obrazuje đake za KV zanimanja mašinske struke.

1977. godine novom školskom reformom srednje škole se dele na zajedničko srednje i usmereno obrazovanje. Škola se zove Nikola Tesla i u usmerenom obrazovanju školuje đake u mašinskoj, elektro i saobraćajnoj struci.

1983. godine novom reorganizacijom u srednjem obrazovanju škola zadržava samo mašinski smer, obrazuje đake od trećeg do petog stepena i nosi naziv po đaku ove škole španskom borcu Vasi Jankovu (do 1991. godine).

 

Od januara 1991. godine do januara 1993. godine nosi naziv Srednja mašinska škola Zrenjanin, a pored mašinskog ima i saobraćajno područje rada (rešenje za ispunjenost uslova za obrazovanje vaspitno-obrazovne delatnosti br. 022-101/87 pokrajinski sekreterijat za obrazovawnje i kultru.)

Pored učenika četvrtog stepena (mašinski tehničar, teničar numeričkih mašina i tehničar drumskog saobraćaja) škola obrazuje učenike za zanimanja trećeg stepena: metalostrugari, bravari, mašinbravari, autolimar, automehaničari i vozači motornih vozila.

USLOVI RADA ŠKOLE

Škola obrazovno vaspitni rad izvodi u dve zgrade. Jedna zgrada je montažne gradnje čiji je rok trajanja istekao, druga je zidana i ona je u dobrom stanju.Škola svake godine u skladu sa raspoloživim sredstvima vrši popravke i neophodne intervencije u cilju boljih higijenskih uslova života i rada učenika i nastavnika. Nastava u školi se izvodi u učionicama opšte namene, specijalizovanim učionicama i kabinetima. Praksa se izvodi u školskim radionicama i privatim i društvenim firmama.

AKTIVNOSTI SKOLE

Škola se bavi i sporednim delatnostima:

  • Izrada proizvoda i vršenje usluga u okviru organizovanog rada učenika, nastavnika, saradnika i proizvodnih radnika u radionicama škole na osnovu programa vaspitno-obrazovnog rada za područje rada za mašinstvo i obrada metala i saobraćaj.
  • Prodaja proizvoda izrađenih u radionicama škole radi iskorišćavanja opreme i materijala
  • Organizovanje ishrane učenika
  • Prevoz drumskim teretnim sredstvima prevoza.

 

OBLAST: MAŠINSTVO I OBRADA METALA

Četvorogodišnje školovanje:

- Mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje         30 učenika

- Tehničar kumpjuterski upravljanih mašina                      30 učenika

- Mašinski tehničar za motorna vozila                                   30 učenika

 

Trogodišnje školovanje:

- Bravar  (na mađ. jeziku)                                                         30 učenika

- Automehaničar (s) + bravar (s) + strugar (s)               10+10+10 učenika

 

 

- OBLAST: SAOBRAĆAJ

Četvorogodišnje školovanje:

- Tehničar drumskog saobraćaja                                          60 učenika

 

Trogodišnje školovanje:

- Vozač motornog vozila                                                          30 učenika

 

 

Obrazovanje, kultura Obrazovne Škole Srednje škole , ,

Prikazi iz iste kategorije

Komentri su zatvoreni.

Pošalji prijatelju

Captcha Verification
captcha image

Pošaljite pitanje

Captcha Verification
captcha image


O Mapi Zrenjanina

Projekat Mapa Zrenjanina je stvoren kako bi pružio prikaz kulturnih, državnih i javnih ustanova kao i privatnih preduzeća. Projekat Mapa Zrenjanina je podržan od strane gradske uprave grada Zrenjanina.