Osnovna škola Jovan Cvijić

“Ova škola ima uspešnu i dugogodišnju tradiciju koja, stručnom nastavničkom kadru i meni kao direktoru, ne dozvoljava da stanemo. Mi idemo napred jer smatramo da uvek može bolje..Moto naše škole je „savremena škola/nastava, kvalitet, stručnost“ i „zajedno smo jači”, jer stremimo kvalitetnijem partnerskom odnosu nastavnik – učenik -roditelj. Težimo da kroz partnerski odnos nastavnika, učenika i roditelja, korišćenjem savremenih nastavnih metoda i sredstava, stvorimo privlačnu i efikasnu školu u kojoj će deca imati uslove za pravilan razvoj. Tome doprinosi permanentno stručno usavršavanje , opremanje i estetsko uređenje škole.”


LIČNA KARTA ŠKOLE

Davne 1960. godine osnovana je škola koja počinje da radi kao Osnovna škola“Vladimir Nazor“. Ime hrvatskog pesnika ova škola će nositi sve do 1992. godine kada će sa ponosom preuzeti ime velikog geografa Jovana Cvijića i 12. okrobar početi da slavi kao dan njegovog rođenja. Tog dana se već šesnaest godina, na Dan škole, pominje delo ove intelektualne, stvaralačke i patriotske veličine.OŠ Dr Jovan Cvijić” nalazi se nedaleko od centra grada u ulici 7. jula br.10. Zgrada škole ima površinu od 3500 m2,a okolina zgrade preko 13500 m2 zelene površine i većinu sportskih terena.
Trenutno u školi ima 700 učenika raspoređenih u 32 odeljenja. Od 70 zaposlenih 45 je nastavnika sa dobrom kvalifikacionom strukturom . U školi radi stručna služba ( pedagog + psiholog + bibliotekar + medijatekar), i ima opremljena 4 kabineta (informatika, fizika, hemija-biologija, multimedijalna učionica i tehničko). U zgradi škole radi stomatološka služba . Školska biblioteka raspolaže knjižnim fondom od oko 12000 knjiga.
Priznanja Jovana Cvijića nisu mala. Akademik, profesor i rektor Univerziteta u Beogradu bio je član Češke akademije nauka, počasni član Akademije nauka SSSR-a, Jugoslovenske akademije znanosti i umetnosti, Kraljevskog – češkog naučnog društva u Pragu, čuvenog društva Parnaos u Atini, počasni i dopisni član mnogih geografskih, etnografskih, prirodnjačkih i drugih društava.
Svoj naučni rad usresredio je na geografsko proučavanje Srbije i Balkanskog poluostrva kao najmanje poznate oblasti u Evropi. Bavio se geografijom, geologijom, sociologijom, etnopsihologijom. Objavio je preko 100 naučnih dela irasprava na srpskom, engleskom, francuskom i nemačkom jeziku. Moglo bi se nabrojati mnogo toga iz stvaralačkog života naučnika svetskog glasa Jovana Cvijića. Stoga je velika odgovornost nositi simbol i pečat ovog „večitog putnika u budućnost“ koji nosi ova škola i koja se trudi da iz generacije u generaciju opravda ovo ime. Zato je ona u svojoj sredini prepoznatljiva po uspešnosti na Opštinskim, Okružnim i Republičkim takmičenjima iz raznih nastavnih predmeta; po naglašenom negovanju opšte kulture u obrazovno – vaspitnom radu; po traženju i uvođenju novih oblika i metoda rada u nastavi; po nastavnom kadru koji se trudi da podstiče znanje i radne navike kao potrebu, a ne kao obavezu; po slozi i međusobnom uvažavanju kolega u kolektivu, njihovom zajedničkom radu i cilju koji beleži samo uspehe.Učenici ove škole pored obaveznih, rado se odazivaju slobodnim aktivnostima i osvajaju veoma značajne nagrade i zapažene rezultate, što je sve potvrda da kolektiv ove škole krupnim koracima, stazom obrazovanja, ide u budućnost ponosno stojeći iza imena Jovana Cvijića.

 

Obrazovanje, kultura Obrazovne Osnovne škole Škole ,

Prikazi iz iste kategorije

Komentri su zatvoreni.

Pošalji prijatelju

Captcha Verification
captcha image

Pošaljite pitanje

Captcha Verification
captcha image


O Mapi Zrenjanina

Projekat Mapa Zrenjanina je stvoren kako bi pružio prikaz kulturnih, državnih i javnih ustanova kao i privatnih preduzeća. Projekat Mapa Zrenjanina je podržan od strane gradske uprave grada Zrenjanina.