Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin”

Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin” je samostalna ustanova kulture koju je osnovala Skupština opštine Zrenjanin (danas Grad Zrenjanin). Matična je svim bibliotekama Srednjobanatskog okruga (Zrenjanin, Novi Bečej, Žitište, Sečanj, Nova Crnja). Članica je Zajednice matičnih biblioteka Srbije, Bibliotekarskog društva Srbije i  Asocijacije bibliotekara Banata.

Pored primarne bibliotečko-informacione delatnosti (prikupljanja, obrade, čuvanja, korišćenja i izdavanja bibliotečke građe, staranja o knjižnom fondu i kao i pružanja informacija i podataka koji se odnose na bibliotečku građu korisnicima) koja se ostvaruje kroz rad dečjeg, pozajmnog, naučnog i zavičajnog odeljenja, Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” prepoznatljiva je i jedinstvena, ne samo u lokalnoj sredini, već i u odnosu na druge bibliotečke sisteme u našoj zemlji.

Najpre, dosledno je sprovedena ideja koja se javila tokom razvoja Biblioteke da na jednom mestu bude okupljeno sve ono što je na bilo koji način u vezi sa knjigom, tako da danas u sklopu Biblioteke postoje: štamparija, knjigoveznica i knjižara “Klub knjige”. Takođe, Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” poslednjih trideset godina ima prepoznatljivu izdavačku delatnost u okviru koje je objavljeno preko 400 naslova u tiražu od 500.000 primeraka.

Dugogodišnji je učesnik Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu.

Državne Kulturne Obrazovanje, kultura Ustanove

Prikazi iz iste kategorije

Komentri su zatvoreni.

Pošalji prijatelju

Captcha Verification
captcha image

Pošaljite pitanje

Captcha Verification
captcha image


O Mapi Zrenjanina

Projekat Mapa Zrenjanina je stvoren kako bi pružio prikaz kulturnih, državnih i javnih ustanova kao i privatnih preduzeća. Projekat Mapa Zrenjanina je podržan od strane gradske uprave grada Zrenjanina.