Ekonomsko trgovinska školа „Jovan Trajković“

Nastanak škole

Ekonomsko trgovinska školа „Jovan Trajković“ iz Zrenjanina, nastala je integrisanjem tri škole i to Ekonomske, Trgovačke i Ugostiteljske, od kojih je ekonomska škola, škola sa najdužom tradicijom.
U ondašnjem Bečkereku, 1895. otpočela je sa radom, Državna trgovačka akademija u novoj velikoj zgradi pored Begeja, podignutoj po projektu znamenitog peštanskog  arhitekte Ištvana Kiša.
Škola je, u zavisnosti od ratnih i nekih drugih prilika, menjala prostor i ambijent. Nastava se odvijala u velelepnim objektima, ali i u garaži Crvenog krsta u parku “Plankret” gde se neprestano, po pričanju akademika Pavla Ugrinova, osećao miris benzina, ulja, guma… Аli, nastava se nije prekidala. Јеdna  školska godina se odvijala u prostranoj šupi poznatog petrogradskog krojača Slavka Vujina. U „učionicu“ je neprestano ulazila živina, a mirise perja zamenio je miris guma i benzina. Ali, nastava se nije prekidala.
Danas je zgrada u Skerlićevoj ulici. Mala da udovolji velikim potrebama regiona, те se  nastava delom odvija u montažnom objektu u dvorištu škole, sa 35 odeljenja dva područja rada, u deset obrazovnih profila.

Škola danas

Tokom  postojanja  škola je doživela mnogo promena, i nalazi se u stalnoj težnji da ispuni i zadovolji zahteve savremenog obrazovanja. Sa ponosom danas možemo da izjavimo da naša škola trenutno spada u grupu odlično opremljenih škola.

Škola poseduje preko 80 računara, specijalno opremljene kabinete za daktilografiju, kabinete za kuvare i restoran u kome se vrši obuka učenika ugostiteljstva, sem toga škola poseduje profesore sa velikim iskustvom koje su stekli svojim dugogodišnjim radom. Pored iskusnih kolega škola svakodnevno u svoje redove uvodi izuzetno stručan i mlad kadar koji je spreman da udovolji svim zahtevima savremenog obrazovanja.

Profili
Od 1953. godine pri Školi rade specijalizovana odeljenja učenika ugostiteljske struke: konobari, kuvari i poslastičari.
Od pre nekoliko godina Škola ima i ogledna – „pilot“ оdeljenja vеома atraktivnih profila iz oblasti ekonomije (poslovni administrator i finansijski administrator).

NajpoznatijI predavači
Iz starije generacije predavali su Vitman dr Jovan, Vujić Radoje, Vukić dr Jovan, Dežulović Mate, Dimić Darinka, Ivković dr Vlastimir, Lebl Arpad, Malbaša Antе, Farago de Đorđe, Stojković inž. Ivan i mnogi drugi, ne manje zaslužni.

Rukovodstvo škole

Direktor: Dragan Šekularac

Pomoćnici: Leposava Rus Kirćanski, Dragoslava Golušin

Administrativne službe

Šef računovodstva: Slobodanka Jovanić

Blagajnik: Vesna Rac

Referent za đacka pitanja: Milan Škoric

Sekretar škole: Olivera Daković

 

 

Obrazovanje, kultura Obrazovne Škole Srednje škole , ,

Prikazi iz iste kategorije

Komentri su zatvoreni.

Pošalji prijatelju

Captcha Verification
captcha image

Pošaljite pitanje

Captcha Verification
captcha image


O Mapi Zrenjanina

Projekat Mapa Zrenjanina je stvoren kako bi pružio prikaz kulturnih, državnih i javnih ustanova kao i privatnih preduzeća. Projekat Mapa Zrenjanina je podržan od strane gradske uprave grada Zrenjanina.